Vyučovanie v banských mestách

Bol krásny slnečný deň 03. 05. 2018 a žiaci II.T a III.T pod vedením pani učiteliek Mičurovej a Gilániovej sa zúčastnili v rámci predmetu Podnikanie v cestovnom ruchu vyučovania v mestách Banská Štiavnica a Kremnica. Počas celej trasy a v jednotlivých mestách  sme my tretiaci absolvovali sprievodcovanie ako predprípravu na sprievodcovský kurz v štvrtom ročníku. Prvou našou zastávkou bol geografický stred Európy v Kremnických baniach. Pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky tu položili aj základný kameň Slovenskej štátnosti. Druhou zastávkou bolo mesto Kremnica, sprievodcovanie po kultúrnych pamiatkach v meste a odborný výklad v Mincovni Kremnica. Zaujímavý lektorský výklad nás preniesol do minulých čias, kedy sa mince razili iba zo zlata a striebra. Mali sme možnosť porovnať technické výdobytky v minulosti a dnes. Následne sme sa presunuli do botanickej záhrady Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici, kde sme obdivovali bohatú výsadbu a oboznámili sa s aktivitami uskutočnenými ku Dňu zeme 22. 04. Po zaujímavej prehliadke historickej časti Banskej Štiavnice sme sa naobedovali a pokračovali sme v našom programe. Absolvovali sme výstup na Kalváriu v Banskej Štiavnici z roku 1744 spojenú s obohacujúcim výkladom lektora. Tvorí ju 22 samostatných sakrálnych stavieb v barokovom štýle. Poslednou našou zastávkou bola Štôlňa Andrej v Kremnici. Počas 60. minút sme absolvovali dobrodružnú prechádzku časom – videli sme exponáty z 20. až 17. storočia, oboznámili sa s históriou dobývania zlato-striebornej rudy, z ktorej sa v 14. a 15. storočí vyrobila podstatná časť zlata v Európe. Štôlňou sme prechádzali v prilbách s „čelovkami“ a ručnou lampou. Najväčším zážitkom pre nás bolo, keď sme zhasli čelovky a pán lektor nám rozprával strašidelné príhody z bane. Po prehliadke sme sa vrátili späť do Žiliny cez Rajec, kde nám spríjemnilo trasu sprievodcovanie žiačok III.T triedy.

Počas dňa sme získali bohaté vedomosti nielen v predmete Podnikanie v cestovnom ruchu, ale i ostatných odborných predmetoch cestovného ruchu. Celé vyučovanie sme absolvovali dobre naladení s nádejou, že do budúcna sa zúčastníme viacerých podobných vyučovacích hodín. Na záver sme vypĺňali úlohy s otázkami, ktoré nám pani učiteľka ohodnotí známkami. Veríme, že dostaneme len samé jednotky.

 

Žiaci II.T a III.T triedy

Write a comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.