Forma, spôsob a organizácia štúdia: denné štúdium pre absolventov základnej školy

Základné údaje

  • Dĺžka štúdia: 4 roky
  • Odbor je určený: dievčatám aj chlapcom
  • Podmienky prijatia: úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy, zdravotná spôsobilosť, vykonanie prijímacej skúšky (slovenský jazyk a literatúra, chémia)
  • Spôsob ukončenia štúdia: maturitná skúška
  • Doklad o vzdelaní: vysvedčenie o maturitnej skúške; medzinárodný certifikát IES
  • Doklad o získanej kvalifikácii: vysvedčenie o maturitnej skúške
  • Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie; klasifikácia stupňov vzdelania podľa ISCED 354

Teoretické vzdelávanie bude prebiehať v škole v klasických triedach a odborných učebniach:

  • Biológie a mikrobiológie
  • Ekonomiky, účtovníctva
  • Informatiky a aplikovanej informatiky
  • Administratívy a korešpondencie
  • Potravinárskej technológie
  • Chémie, mikrobiológie, hodnotenia potravín
  • Cudzích jazykov
  • Praktické vyučovanie sa uskutoční vo forme učebnej, odbornej a individuálnej praxe
    v zmluvných potravinárskych firmách, laboratóriách, v obchode a službách.

Profil absolventa

  • cieľom je vzdelávanie a výchova kvalifikovaných odborníkov pre potravinársky priemysel – podniky, laboratóriá, orgány kontroly
  • hygieny, potravinárskeho dozoru, distribúcie, poradenstva a predaja potravín
  • absolvent sa uplatní pri výkone povolania: stredného manažmentu kontroly výroby, manažér kvality
  • v laboratórnych zariadeniach ako laborant
  • v problematike potravinárskej technológie ako technológ
  • kontrole a hygiene v potravinárstve
  • v problematike analýzy a hodnotenia potravín, potravinárskej legislatíve
  • ovláda zásady výrobnej praxe, HACCP, hygieny a BOZP.

Vyučovacie odborné predmety

  • Ekonomika
  • Mikrobiológia
  • Automatizácia
  • Strojníctvo
  • Tovaroznalectvo
  • Technológia
  • Výživa a zdravý životný štýl
  • Analytická chémia
  • Hygiena a sanitácia
  • Potravinárska legislatíva
  • Analýza potravín
  • Podnikanie, obchod ,služby
  • Účtovníctvo
  • Kontrola hodnotenia potravín

Pracovné uplatnenie absolventov:

  • v potravinárskom priemysle
  • distribúcii potravín
  • v obchode , službách, laboratóriách,
  • v kontrolných orgánoch – hygiena a kvalita potravín
  • vo výskume
  • v podnikaní

Možnosti ďalšieho vzdelávania: pomaturitné VOŠ vidiecka turistika

  • VŠ s prírodovedným zameraním
  • Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra
  • ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie