Holokaust – vyučovanie exkurznou formou

Dňa 9. septembra 2019, t. j. na Deň pamiatky na holokaust sa uskutočnila v Mestskom úrade v Žiline prednáška s názvom Holokaust. Zaujímavej prednášky sa zúčastnili žiaci II. MZ triedy SOŠPaSnV.

Stretnutie otvorila zástupkyňa primátora a úvodné slovo patrilo Petrovi Franklovi, ktorý uviedol program:

  • dva krátke 10-minútové filmy, v ktorých sa predstavili osobnosti, ktoré holokaust „okúsili“ na vlastnej koži:
  1. Ján Hanák – ako 7-ročný sa dostal do Terezína,
  2. Helena Weinwurmová, ktorá sa ako 17-ročná dostala do Osvienčimu a poznala samotného „doktora smrti“ – Mengeleho. Výpovede svedkov doplnili „hrôzostrašné“ fotografie z tábora smrti.

Následne sa slova ujal Pavol Frankl, ktorý sa téme holokaustu venoval tiež cez prizmu vlastnej skúsenosti, a síce prišiel o všetkých starých rodičov (boli zavraždení v koncentračnom tábore). Okrem toho pútavo interpretoval dopad holokaustu na židovskú komunitu v Žiline.

Záverečná časť patrila diskusii. V nej sa hovorilo o významných osobnostiach: Rudolfovi Vrbovi a Alfrédovi Wetzlerovi a ich úteku z Osvienčimu. Boli to práve oni, ktorí sa zaslúžili o to, že sa neľudské zaobchádzanie so židmi v tábore smrti dostalo do povedomia verejnosti a do celého sveta.

Žiaci mali možnosť prostredníctvom zážitkovosti, odbornosti a skúsenosti prednášajúceho, očitých svedkov, a vôbec všetkých zúčastnených, možnosť osvojiť si problematiku holokaustu, ale hlavne si uvedomiť rozsah a dosah tohto neľudského fenoménu, ktorý v dejinách ľudstva nemá obdobu a nesme sa opakovať.

 

 

 

Zodpovedná vedúca akcie SOŠPaSnV

Mgr. Ľudmila Štefíková

Koordinátorka prevencie sociálno-patologických javov

Vyučujúca NBV

Write a comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.